Kas sa usud, et toit võib olla nii maitsev kui ka kaunis vaadata? Mina usun sellesse kogu südamest! Selles postituses jagan sinuga killukest omaenda kulinaarsest maailmast – retsepte, kus maitse ja värv tantsivad harmoonilises sümbioosis, pakkudes sulle mitte ainult naudingut sinu maitsemeeltele, vaid ka tõelist visuaalset pidusööki. Need on retseptid, mida olen ise hoolega mõelnud, katsetanud ja täiustanud, et tuua sinu lauale nii lihtsust kui ka omapära. Olgu sinu eesmärk muljet avaldada, oma igapäevast toidulauda rikastada või lihtsalt avastada midagi uut ja põnevat – need minu enda käe läbi käinud road loodetavasti inspireerivad ja üllatavad sind oma maitsete ja värvide mänguga.

Iga retsept selles postituses on justkui pintslitõmme minu enda kulinaarsel lõuendil – loodud armastuse ja sooviga jagada nii maitse kui ka värvi rõõmu.

Toores Kibuvitsa-Meekreem (C-Vitamiini Pomm Ilma Kuumutamata)

Toores Kibuvitsa-Meekreem (C-Vitamiini Pomm Ilma Kuumutamata)

See retsept säilitab maksimaalselt kibuvitsamarjade C-vitamiini, kuna marju ei kuumutata. Ideaalne lisand hommikupudrule, jogurtile või lihtsalt lusikaga nautimiseks.

Koostisosad:

 * 200 g puhastatud kibuvitsamarju (väga oluline on kõik seemned ja karvad eemaldada!)

 * 100 g vedelat mett (või maitse järgi)

 * 1 sidruni mahl

Valmistamine:

 * Veendu, et kibuvitsamarjad on laitmatult puhtad seemnetest ja karvadest. See on selle retsepti juures kõige olulisem samm.

 * Pane puhastatud marjad blenderisse või köögikombaini.

 * Lisa mesi ja sidrunimahl.

 * Töötle segu ühtlaseks kreemiks. Vajadusel kraabi külgedelt alla ja töötle edasi, kuni mass on täiesti sile ja ühtlane. Kui segu on liiga paks, lisa veidi vett või veel sidrunimahla.

 * Vala kreem puhtasse purki ja säilita külmkapis. Tarvita paari nädala jooksul.

Oluline meeles pidada kibuvitsa korjamisel ja töötlemisel:

 * Korjamise aeg: Kibuvitsamarjad on parimad pärast esimest kerget öökülma. See muudab need magusamaks ja pehmemaks.

 * Puhastamine: Olenemata retseptist on oluline marjad põhjalikult puhastada – poolitada, eemaldada kõik seemned ja karvad. Kasuta kindaid, sest karvad võivad nahka ärritada.

 * Värske vs. kuivatatud: Neid retsepte saab valmistada ka kuivatatud kibuvitsamarjadest, aga siis pead need eelnevalt vees paisuma panema ja veidi kauem keetma. Värske toode on alati parem.

Head isu ja tervislikku nautimist!

 Kibuvitsa-Lavendli Siirup (Rahulik Jook ja Magustoidu Lisand)

 Kibuvitsa-Lavendli Siirup (Rahulik Jook ja Magustoidu Lisand)

See siirup ühendab kibuvitsa vitamiinirikkuse lavendli rahustava aroomiga. Sobib jookidesse (nt vee või vahuveini sisse), magustoitudele või pannkookidele.

Koostisosad:

 * 250 g puhastatud kibuvitsamarju

 * 500 ml vett

 * 300 g suhkrut (või maitse järgi)

 * 2 spl kuivatatud toidulavendli õisi (kasuta kindlasti toiduks sobivat lavendlit!)

 * 1 sidruni mahl

Valmistamine:

 * Pane puhastatud kibuvitsamarjad potti koos veega. Lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel umbes 20 minutit, kuni marjad on väga pehmed.

 * Kurna segu läbi peene sõela või marli, surudes marjadest kogu vedeliku välja. Viska marjapasta minema.

 * Vala saadud mahl tagasi potti. Lisa suhkur ja lavendliõied. Kuumuta tasasel tulel, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Lase podiseda umbes 5-10 minutit, kuni siirup veidi pakseneb.

 * Eemalda pott tulelt, lase lavendlil siirupis veel 10-15 minutit tõmmata.

 * Kurna siirup uuesti läbi tiheda sõela või marli, et eemaldada lavendliõied ja võimalikud marjajäägid.

 * Lisa sidrunimahl. Vala soe siirup steriliseeritud pudelitesse ja sulge koheselt. Säilita jahedas.

Vürtsikas Kibuvitsamarja-Chutney (Eriline Liharoogadele ja Juustule)

Vürtsikas Kibuvitsamarja-Chutney (Eriline Liharoogadele ja Juustule)

See chutney sobib suurepäraselt lihatoitude, eriti ulukiliha või linnuliha, aga ka juustu kõrvale. Annab terava ja aromaatse kontrasti.

Koostisosad:

 * 500 g puhastatud kibuvitsamarju (ilma seemnete ja karvadeta)

 * 1 suur sibul, hakitud

 * 2 küüslauguküünt, hakitud

 * 1 punane tšillipipar, seemneteta ja hakitud (või rohkem, kui soovid vürtsikamat)

 * 150 ml õunaäädikat

 * 100 g pruuni suhkrut

 * 1 tl riivitud ingverit

 * 1/2 tl jahvatatud koriandrit

 * 1/2 tl jahvatatud köömneid

 * Näpuotsatäis soola

 * Näpuotsatäis musta pipart

Valmistamine:

 * Pane kõik koostisosad potti.

 * Kuumuta aeglaselt keskmisel kuumusel keemiseni, segades, kuni suhkur on lahustunud.

 * Vähenda kuumust ja lase podiseda umbes 45-60 minutit, või kuni chutney pakseneb ja marjad on pehmed. Sega aeg-ajalt, et vältida põhjakõrbemist.

 * Lase veidi jahtuda ja vala steriliseeritud purkidesse. Säilita jahedas ja pimedas. Enne tarvitamist lase maitsel mõned päevad settida.

tatra-šokolaadipuding
Kreemjas tatra-šokolaadipuding
Koostisosad:
* Tatra baas:
* 1 tass (umbes 180 g) toortatrat (röstimata ja keetmata)
* 2 tassi vett (tatrate keetmiseks)
* Pudingu segu:
* 1/2 tassi (umbes 120 ml) piima (võib kasutada ka mandli-, kaera- või kookospiima)
* 3 spl kakaopulbrit
* 2-3 spl mett, vahtrasiirupit või agaavisiirupit (vastavalt magususe eelistusele)
* 1 tl vanilliekstrakti
* Näpuotsatäis soola
Kaunistamiseks (valikuline):
* Värsked marjad (maasikad, vaarikad, mustikad)
* Hakitud pähklid või mandlid
* Kookoshelbed või kakaonibsid
Valmistamine:
* Valmista tatar ette: Pane toortatar kaussi ja vala peale külm vesi. Lase tatral paisuda ja pehmeneda umbes 6-8 tundi või üle öö. Seejärel kurna tatar ja loputa hoolikalt külma voolava vee all. Loputamine eemaldab lima ja muudab tatra paremini seeditavaks.
* Valmista puding: Pane loputatud tatar, piim, kakaopulber, magustaja, vanilliekstrakt ja sool blenderisse.
* Blenda: Blenda kõiki koostisosi suurel kiirusel, kuni segu on ühtlane, kreemjas ja siidine. See võib võtta aega 1–2 minutit. Vajadusel lükka segu spaatliga aeg-ajalt blenderi seinte küljest alla.
* Kontrolli konsistentsi ja maitset: Kui puding on liiga paks, lisa veidi piima. Kui see on liiga vedel, võid lisada lusikatäie chia seemneid, mis aitavad sellel pakseneda. Maitsesta vastavalt vajadusele.
* Serveeri: Tõsta puding kaussidesse ja lase jahtuda külmkapis umbes 30 minutit. Serveeri külmalt, kaunistades värskete marjade, pähklite või muude meelepäraste lisanditega.
Märkus: Tulemus on siidine ja kreemjas puding, mis meenutab konsistentsilt šokolaadijogurtit või -moussi. Toortatar säilitab oma tervislikud omadused ja annab magustoidule huvitava maitse.
Tatrasalat värske kurgi ja kirsstomatiga ning seesami-ingveri kastmega
Koostisosad (4-le inimesele)
Salat:
* 200 g tatart
* 1 pikk kurk
* 250 g kirsstomateid
* 1 punane sibul
* 100 g röstitud soolapähkleid (või mandleid)
* suur peotäis värsket koriandrit või peterselli (hakituna)
* vajadusel soola ja pipart
Kaste:
* 4 spl seesamiõli (või oliiviõli)
* 2 spl sojakastet
* 1 spl riisiäädikat
* 1 tl riivitud värsket ingverit
* 1 tl mett (või vahtrasiirupit)
* näpuotsaga tšillihelbeid (valikuline)
Valmistamine
* Keeda tatar: Loputa tatar voolava vee all. Pane tatar potti, lisa 400 ml vett ja veidi soola. Lase keema tõusta, vähenda kuumust ja keeda kaane all umbes 15–20 minutit, kuni vesi on imendunud ja tatar on pehme. Lase tatral jahtuda.
* Valmista kaste: Sega kausis kokku kõik kastme koostisosad: seesamiõli, sojakaste, riisiäädikas, riivitud ingver, mesi ja tšillihelbed. Sega vispliga, kuni kaste on ühtlane.
* Haki köögiviljad: Lõika kurk pooleks ja seejärel õhukesteks poolkuudeks. Kirsstomatid lõika pooleks. Haki punane sibul peeneks. Haki värske koriander või petersell.
* Sega salat kokku: Suures kausis sega jahtunud tatar, kurk, kirsstomatid ja punane sibul.
* Lisa kaste ja maitseroheline: Vala kaste salatile ja sega hoolikalt läbi, et kõik koostisosad oleksid kastmega kaetud. Lõpuks lisa hakitud koriander või petersell ja sega kergelt.
* Viimistle ja serveeri: Serveeri salat kohe, puistates peale röstitud pähklid või mandlid. Soovi korral võid salatile lisada ka fetajuustu või grillitud kana.
Nipp: Soovi korral võid tatart enne keetmist kuival pannil kergelt röstida, et anda salatile veelgi intensiivsem maitse.
Head isu! Loodan, et see retsept inspireerib teid tatart uuel moel avastama.
Aasia stiilis kana-vokiroog ingveri ja apelsiniga jasmiini riisi juurde
See retsept tõstab esile nii jasmiini riisi aroomi kui ka pakub maitsvat ja tasakaalustatud soolast rooga.

 Kana-vokiroog ingveri ja apelsiniga jasmiini riisi juurde

Koostisosad:
Kana jaoks:
* 400 g kanafileed või kintsuliha, tükeldatud
* 1 supilusikatäis tärklis (maisitärklis)
* 1 supilusikatäis sojakastet
* 1 teelusikatäis seesamiõli
* Näpuotsatäis valget pipart
* 2 supilusikatäit taimeõli (voki praadimiseks)
Vokiroa köögiviljade ja kastme jaoks:
* 1 suur sibul, viilutatud
* 2 küüslauguküünt, hakitud
* 1 supilusikatäis riivitud värsket ingverit
* 1 punane paprika, ribadeks lõigatud
* 1 tass brokoliõisikuid
* 1/2 tassi suhkruherneid
* 2 supilusikatäit sojakastet
* 1 supilusikatäis riisiäädikat
* 1 supilusikatäis apelsinimahla (värskelt pressitud)
* 1 teelusikatäis mett või pruuni suhkrut
* 1/4 tassi vett või kanapuljongit
* 1 teelusikatäis maisitärklist (kastme paksendamiseks, segatud vähese külma veega)
* (Valikuline: näpuotsatäis tšillihelbeid, kui armastad vürtsikust)
Jasmiini riisi jaoks:
* 1 tass jasmiini riisi
* 1,5 tassi vett
* Näpuotsatäis soola
Kaunistamiseks:
* Värsket koriandrit või rohelist sibulat, hakitud
* Seesamiseemned
Valmistamine:
* Valmista riis: Loputa jasmiini riisi külma vee all, kuni vesi on selge. Pane riis, vesi ja sool potti. Lase keema tõusta, siis alanda kuumust miinimumini, kata pott kaanega ja hauta 15 minutit. Tõsta tulelt ja lase veel 5-10 minutit kaane all paisuda.
* Valmista kana: Sega tükeldatud kana tärklise, sojakastme, seesamiõli ja valge pipraga. Lase seista 10-15 minutit.
* Voki kana: Kuumuta vokkpannil või suurel praepannil 1 supilusikatäis taimeõli kõrgel kuumusel. Lisa kana ja prae kuldpruuniks ja läbi küpseks (umbes 5-7 minutit), tõsta pannilt kõrvale.
* Voki köögiviljad: Lisa pannile veel 1 supilusikatäis õli. Lisa sibul, küüslauk ja ingver ning voki 1-2 minutit, kuni need on aromaatsed. Lisa paprika ja brokoli ning voki veel 3-4 minutit, kuni köögiviljad hakkavad pehmenema, aga on veel krõmpsud. Lisa suhkruherned ja voki veel minut aega.
* Valmista kaste: Sega eraldi kausis kokku sojakaste, riisiäädikas, apelsinimahl, mesi/suhkur ja vesi/puljong.
* Kombineeri ja paksenda: Vala kaste köögiviljadele ja lase keema tõusta. Sega juurde lahustatud maisitärklis (kui kasutad) ja lase kastal pakseneda. Lisa praetud kana tagasi pannile ja sega kõik kokku.
* Serveeri: Serveeri vokiroog koheselt sooja aromaatse jasmiini riisi peal. Puista peale hakitud koriandrit/rohelist sibulat ja seesamiseemneid.
See roog toob esile jasmiini riisi parimad omadused – tema maheda aroomi ja ideaalse tekstuuri, mis täiendab suurepäraselt Aasia köögi maitseid. Head nautimist!
Sidruni kookospähkli toorjuustukook(ilma küpsetamata)

Head isu!

See värskendav ja kreemjas sidruni kookospähkli toorjuustukook ei vaja küpsetamist, kuid on täis maitsvat sidruni ja kookose maitset.
Koostisosad:
Põhi:
1 1/2 tassi jahvatatud mandlilaaste või pähkleid
1/2 tassi kookoshelbeid
3 spl kookosõli (sulatatuna)
2-3 spl mett või vahtrasiirupit
Täidis:
400 g toorjuustu (soovitavalt toatemperatuuril)
1/2 tassi kookoskreemi või kookospiima paksu osa
1/4 tassi mett või suhkrut (soovi järgi)
1/4 tassi värsket sidrunimahla (umbes 2 sidrunit)
1 tl vanillisuhkrut
1/2 tl riivitud sidrunikoort
1/4 tassi kookoshelbeid täidise sisse (valikuline)
Valmistamine:
1. Põhja valmistamine:
Purusta mandlid (või pähklid) ja kookoshelbed köögikombainis. Lisa sulatatud kookosõli ja mesi ning sega, kuni segu muutub kergelt niiskeks ja vormitavaks.
Vajuta segu ühtlaselt koogivormi põhja. Pane vorm külmkappi tahenema vähemalt 20-30 minutiks.
2. Täidise valmistamine:
Mikserda toorjuust, kookoskreem, mesi, sidrunimahl, vanillisuhkur ja riivitud sidrunikoor ühtlaseks kreemiks.
Kui soovid, lisa täidisesse kookoshelbeid, et anda täidisele lisateksuuri.
Vala täidis koogipõhjale ja tasanda pind ühtlaseks.
3. Kooki jahutamine:Aseta kook külmkappi vähemalt 4 tunniks või veel parem üleöö, et täidis taheneks ja kook oleks hästi jahtunud.
4. Serveeri:Enne serveerimist kaunista kook värskete sidruniviiludega või lisa kookoshelbeid kaunistuseks.
See sidruni kookospähkli toorjuustukook on lihtne valmistada, kreemjas ja täis värskendavat maitset – ideaalne magustoit, kui soovid midagi maitsvat ja tervislikku ilma küpsetamiseta!

Lihtne tofu-köögivilja vokiroog

Koostisosad:

200 g naturaalset tofut, pressitud ja kuubikuteks lõigatud
1 spl sojakastet (või tamari gluteenivaba versiooni)
1 tl seesamiõli
1 spl taimeõli (nt rapsi- või päevalilleõli)
1 väike sibul, viilutatud
2 küüslauguküünt, hakitud
1 paprika (ükskõik millist värvi), ribadeks lõigatud
1 porgand, viilutatud või julienne-ribadeks lõigatud
100 g brokoli õisikuid
50 g herneid (külmutatud või värsked)
2 spl austrikastet (veganitele: seenekaste)
1 spl riisiäädikat
1 tl mett või agaavisiirupit (veganitele: vahtrasiirup)
Natuke riivitud ingverit (umbes 1 tl)
Seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat (kaunistamiseks)
Keedetud riisi või nuudleid (serveerimiseks)
Valmistamine:

Valmista tofu: Sega tofu kuubikud sojakastme ja seesamiõliga. Lase marineeruda umbes 5-10 minutit.
Valmista kaste: Väikeses kausis sega kokku austrikaste (või seenekaste), riisiäädikas, mesi (või agaavisiirup/vahtrasiirup) ja riivitud ingver. Sega ühtlaseks.
Voki köögiviljad: Kuumuta vokkpannil või suurel pannil taimeõli keskmisel kuni kõrgel kuumusel. Lisa sibul ja prae paar minutit, kuni see muutub klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel umbes 30 sekundit, kuni see muutub aromaatseks (ära kõrveta!).
Lisa ülejäänud köögiviljad: Lisa pannile paprikaribad ja porgandiviilud. Voki 3-5 minutit, kuni need on veidi pehmenenud, aga ikka krõmpsuvad. Lisa brokoli õisikud ja herned ning voki veel paar minutit, kuni brokoli on ereroheline.
Lisa tofu: Lükka köögiviljad panni ühte serva ja lisa marineeritud tofu pannile. Prae tofut paar minutit igalt poolt, kuni see on kergelt kuldne.
Ühenda kõik: Sega tofu köögiviljadega. Vala peale valmistatud kaste ja sega hoolikalt, et kõik koostisosad oleksid kastmega kaetud. Kuumuta veel paar minutit, kuni kaste on paksenenud ja kõik on läbi kuumenenud.
Serveeri: Serveeri tofu-köögivilja vokiroog kohe kuuma keedetud riisi või nuudlitega. Kaunista seesamiseemnete ja hakitud rohelise sibulaga.
Nipid:

Võid retseptis kasutada oma lemmikköögivilju, näiteks seeni, suvikõrvitsat, lillkapsast või spinatit.
Kui soovid vürtsikamat rooga, lisa kastmesse veidi tšillihelbeid või sriracha kastet.
Tofu pressimine aitab eemaldada liigse vee ja muudab selle pannil praadimisel krõbedamaks. Selleks mässi tofu paberkäterätikutesse, aseta kahe taldriku vahele ja pane peale midagi rasket (näiteks konservikarbid) umbes 20-30 minutiks.

Head isu!
Lavendli ja sidruniga röstitud kanafilee

Koostisosad (2 portsjonit):
2 kanafileed (umbes 300–400 g)
1 tl kuivatatud lavendliõisi (või ½ tl värskeid, peeneks hakitud)
1 sidruni koor ja mahl
2 küüslauguküünt (hakitud)
2 spl oliiviõli
1 tl mett või vahtrasiirupit (tasakaalustab lavendli maitset)
1 tl värsket rosmariini või tüümiani (valikuline, sobib hästi lavendliga)
Sool ja must pipar maitse järgi
Valmistamine:
Tee marinaad:
Kaussi sega oliiviõli, sidrunimahl ja -koor, hakitud küüslauk, lavendel, mesi, maitseained.
Marinadi kana:
Aseta kanafileed marinaadi ja lase seista vähemalt 30 minutit (või kuni 2 tundi külmikus, kui on aega – maitsed tõmbavad paremini sisse).
Rösti ahjus või prae pannil:
Ahjus: 200°C juures 20–25 minutit (olenevalt filee paksusest), kuni kuldne ja läbi küpsenud.
Pannil: Prae mõlemalt poolt keskmisel kuumusel 6–8 minutit, kuni pealt kuldpruun ja seest küps.
Serveeri:
Sobib hästi näiteks röstitud köögiviljade, kartulipüree või värske salatiga. Tõeliselt mõnus koos keedetud kinoaga või grillitud spargliga.
Näpunäide:
Kasuta ainult toiduks sobivat lavendlit (Lavandula angustifolia).
Kui oled maitse suhtes ettevaatlik, alusta väiksema kogusega – lavendel on tugev ja domineeriv.


Kristalliseeritud lilled on ka iseenesest õrn ja magus suupiste.

Koostisosad:
Värskelt korjatud mets-lõosilma õied (veendu, et need on puhtad ja kuivad)
1 munavalge
Peenike suhkur (näiteks tuhksuhkur)
Valmistamine:
Valmistage õied ette: Korjake õrnalt terved ja ilusad õied. Eemaldage ettevaatlikult võimalikud putukad või praht.
Vahustage munavalge: Klopige munavalge kergelt kahvliga lahti, kuni see on vedel ja veidi vahutav, aga mitte liiga tugev vaht.
Kastke õied munavalgesse: Hoidke õiest õrnalt kinni (võid kasutada pintsette) ja kastke see üleni munavalgesse. Laske liigsel munavalgel ära tilkuda.
Katke suhkruga: Asetage munavalgega kaetud õied taldrikule, millel on peenike kiht suhkrut. Puistake õrnalt peale veel suhkrut, nii et see kataks õie igalt poolt.
Kuivatamine: Asetage suhkruga kaetud õied küpsetuspaberiga kaetud alusele. Laske neil toatemperatuuril täielikult kuivada. See võib võtta mitu tundi või isegi üleöö. Kiirendamiseks võib kasutada ka väga madalat ahjutemperatuuri (alla 50°C), hoides ahjuuks veidi lahti, et niiskus pääseks välja.
Säilitamine: Kui õied on täielikult kuivad ja krõbedad, saab neid säilitada õhukindlas anumas jahedas kohas.
Miks see retsept võiks olla huvitav?
Unikaalsus: Mets-lõosilmad ei ole tavaline koostisosa retseptides, seega see oleks kindlasti midagi uut ja üllatavat.
Visuaalsus: Kristalliseeritud sinised õied on uskumatult ilusad ja sobivad suurepäraselt magustoitude dekoreerimiseks.
Õrn maitse: Munavalge ja suhkur ei tohiks õite enda õrna maitset varjutada, vaid pigem anda neile magusa krõbeda tekstuuri.

Head isu!

Saladus peopesal: Kristalliseeritud mets-lõosilmad – Unustamatu maitseelamus?” või “Kevade sinine kristall: Õrn retsept mets-lõosilmadest“.

NB! Ettevaatusabinõud: Korda Endale kindlasti üle, et lilled peavad olema puhtad ja et Sa peaksid olema kindel, et tegemist on mets-lõosilmaga. Kui on kahtlusi, siis parem mitte süüa.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga